Politika jelentése

A politika kifejezés az ókori görög polisz névből ered. A politika szó eredeti jelentése közélet, ebben az értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, tevékeny (aktív) vagy tétlen (passzív) politikát folytat. A politikával, közélettel, annak jelenségeivel foglalkozik a politikatudomány.

A tevékeny politika valójában érdekek harca a közéletben, leginkább a közhatalomból való részesedésre vagy a közhatalom döntéseinek befolyásolására való igyekezet.

A tétlen politikai szerep pedig, hogy a közösség egyszerű tagja elfogadja a közhatalom döntéseit, mivel úgy gondolja, hogy nem tudja azt befolyásolni.

A politikai cselekvő szereplői felléphetnek egyénileg vagy érdekcsoportokon keresztül, úgy mint közhatalom, társadalmi szervezet, mozgalom, petíciós bizottság, polgári engedetlenség és a közéletről a tájékoztatással foglalkozók.

A közösség tagjainak joga és kötelessége a közügyekben részt venni, hogy jó döntések születhessenek.

E szerint, ne bízzuk magunkat teljes mértékben a közhatalomra, mert az így kisajátíthatja saját közös sorsunk irányítását.

Alapvetően a politika célnak három különböző értelmezése létezik: a társadalom működésével kapcsolatos legkedvezőbb szabályozás létrehozása, működtetése, mely biztosítja a társadalom működésével kapcsolatos érdekeket;

vagy egy törvényesített elnyomó uralmi rendszer biztosítása.

(Wikipédia)

2 thoughts on “Politika jelentése

  • 2022-01-23 at 16:27
    Permalink

    Egy rádió adásban hallottam : Politika egy ógörög kifejezés,ami magyar jelentése Idióta Igaz ez?

    Reply
    • 2022-01-23 at 17:36
      Permalink

      Kedves Károly!
      Köszönöm kérdését, a hivatkozott rádióműsort nem hallottam, de bizony, akárki szájából hangzott is el, ez így nem igaz!
      A politika szó jelentése pontosan le van írva a cikkben, szó szerinti idézet a Wikipédia azonos szócikkéből. Itt a link: https://hu.wikipedia.org/wiki/Politika
      Igaz viszont az, hogy a régi görögök, (ógörögök) a városállamaikban azokat a szabadokat, (a rabszolgáknak semmi joguk nem volt) akik NEM VETTEK RÉSZT a városállam közügyeinek közös intézésében, -azaz NEM POLITIZÁLTAK a mai szóhasználattal élve,- azokat nevezték idiótáknak! A szó eredete (ἰδιώτης, idiótész), az ἴδιος, idiosz saját maga, magán szóból származik. Eredetileg magánembert jelentett, azaz olyan polgárt, aki nem vesz részt a demokratikus városállam politikai életében. A késő latinban jelentése tanulatlan, érdektelen ember volt. A szó a latinban a laikus, tudatlan, járatlan ember, kontár jelentést kapta. Ezt vették át a különböző nyelvek. Mai kifejezéssel az ilyen embert önzőnek, vagy aszociálisnak (ez is idegen eredetű szó link: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Aszoci%C3%A1lis ) nevezzük, mert az idióta jelentésváltozáson ment keresztül, ma már a szellemileg sérült, 34 vagy az alatti IQ-val élőket jelöljük így.
      Összefoglalva tehát, a POLITIKA az ógörög polisz szóból ered, és azokat a tevékenységeket jelöli, amelyek a közügyekkel kapcsolatban történnek. A politikát művelő emberek a politikusok. Tágabb értelemben véve, aki a köz (kisebb-nagyobb, akár oszágos vagy a világ) ügyeivel foglalkozik, az politizál. Ha a falum, vagy akár az iskola, ahova a gyerekem jár, közügyeiben bármi módon teszek valamit, akkor politizálok. Innen nézve, majdnem mindenki politizál, nagyon nehéz kívül maradni. Ha valaki ezt mégsem teszi, akkor talán igazuk volt az ógörögöknek, hogy azokat, akik kivonták magukat a közös ügyeik intézéséből, IDIÓTA jelzővel illették. Ma, ha nem megyünk el az épp aktuális (önkormányzati vagy országgyűlési) választásra, a döntési folyamatból kimaradunk. A (nélkülünk) kialakult döntés hatása alól viszont nem tudunk kimaradni, tehát nem elmenni, kimaradni egyenlő azzal, amit a régi görögök mondtak az ilyen emberre.

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük