Tehenet vissza a háztájiba! A kárpáti borzderes visszatelepítése hazánkba – videó

Gyűrűsre, egy százlelkes apró zalai faluba szervezett kirándulást a Greenpeace Magyarország, hogy bemutasson az újságíróknak egy őshonos állatokkal foglalkozó telepet. A zalai dombvidék felé tartó úton, a falu felé közeledve egyre változatosabbá vált a táj, a lankás dombos területeken erdőfoltok, legelők és szántók váltották egymást, a falvakban ugyanúgy láthattunk szépen rendbe hozott, vagy új építésű házakat, mint omladozó apró, vályogkalyibákat.

Számomra a legszomorúbb egy jobb napokat látott kúria váza volt, ahonnan már a téglákat is elkezdték elhordani, szemmel láthatóan senkinek nem volt érdeke, vagy pénze, hogy ezt az építészeti emléket megmentse. A reggel óta kitartóan zuhogó eső ugyan elállt mire megérkeztünk Gyűrűsre, de a hideg, böjti szél próbára tett minket.

A házigazda Vörös József lótenyésztő és felesége Vörösné Horváth Katalin egy 150 holdas területen nevelik az őshonos állataikat. A két istálló találkozásánál kialakított fogadószobában terített asztal várt bennünket, a kávéhoz a gazdaságukból származó tejet kínáltak, egy fatálon pedig gyönyörű sárga, érett sajt virított, bizonyítva, hogy a gazdaságban tehenet is tartanak, a hazánkban már vagy még alig található borzderes fajtát.
A gazdaság és az állatok bemutatása előtt Rodics Katalin ökológus tartott egy rövid bevezető előadást. A szakember évtizedekig volt a mindig más nevet viselő, de idáig mindig önálló környezetvédelmi szaktárca génmegőrzési főosztályának munkatársa, majd vezetője. Feladatai közé tartozott a mezőgazdaság genetikai kincsének megőrzése, a védett állatok kereskedelmének megakadályozása, és hazánk génmódosítás mentességének megőrzése. Most a Greenpeace Magyarország regionális kampányfelelőseként küzd társaival együtt a természet és a mezőgazdaság sokszínűségének megőrzéséért. Rodics Katalin elmondta, hogy a természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet számára egyértelmű, hogy természet közeli, fenntartható mezőgazdaság nélkül nincs hatékony természetvédelem, a mai iparszerű mezőgazdaságot vissza kell téríteni az egészséges, ökológiai gazdálkodás irányába. A Greenpeace szervezetei ezért globális kampányt indítottak, amit egy kiadvánnyal is segítenek. Az Ökológiai állattenyésztés a világban és itthon című tanulmányt az újságírók is kézhez kapták. Az ökológus szakember elmondta, hogy helyi civilek segítségével próbálják felderíteni azokat a jó kezdeményezéseket, gyakorlatokat, amelyek példaként szolgálhatnak mindazoknak, akik gazdaságukban az ökológiai szemléletet kívánják követni. Egy ilyen jó példa a Vörös házaspár őshonos állattenyészete.




Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük