Újrakezdők vagy „gyüttmentek”? (vaol.hu)

A városi életre ráunók egyébként országszerte egyre többen vannak. Legtöbbjüket megtalálhatjuk a közösségi hálón, a Vidéken újrakezdők elnevezésű csoportban, ahol tapasztalatot cserélnek. Őket hívta össze, nekik szervezett néhány hete találkozót a Hegypásztor Kör.

A városi életet vidékire cserélőkre ezentúl havi rendszerességgel számítanak az összejöveteleken. Az a lelkesedés, hit, amivel például az önellátást, a kertek, földek művelését tervezik az itt letelepedők, mintát, példát adhat a térségben élő fiatalabb családoknak is ugyanerre. A vidék élhetőségét igazolhatja ez a folyamat – mondta a vezető.

Míg sokan a falvakból a nagyobb települési centrumokba költöznek, nem kevesen vannak, akik az ellenkező utat választják: a városi életet elhagyva például a Hegyháton telepednek le, amolyan „gyüttmentként”.Ők maguk választották a vidéki életet, ezt a környéket, ezért szerettük volna megismerni, mi vonzotta őket éppen ide, mik a benyomásaik, nehézségeik, terveik, miben lehetne összefogni – tájékoztatott Nagy Csilla szervező.

Az első találkozóra csaknem húszan érkeztek Oszkóból, Bérbaltavárról, a faluhoz tartozó Dorog-hegyről, Csehimindszentről, Andrásfáról és Vasvárról. Többségük a budapesti vagy a szombathelyi városi életet elégelte meg. Egy házaspár Hollandia helyett választotta a számukra kedvezőbb hegyháti klímát. Két házaspár a nyugdíjas évekre várt, hogy falun élhessen nyugodtabb, természetközelibb életet. Egy fiatalember pedig vonzó, franciaországi álláslehetőséget utasított vissza a vidék kedvéért.

Az élethelyzetek mellett a célok is változatosak: egy fiatal, kisgyermekes pár igazi önellátást tervez, hogy a család együtt lehessen egész nap. Egy másik család is fiainak, lányainak szeretne jobb, egészségesebb gyermekkort biztosítani, megismertetni őket mindazzal, ami a vidéki élethez hozzátartozik: a saját maguk által termelt zöldségek ízével, az állatokkal, a jó levegővel. Megint másoknak a falusi turizmusban vannak terveik.

Az azonban minden Hegyháton letelepedőben közös, hogy gazdálkodni szeretnének, illetve az állattartást próbálnák ki.

A következő találkozók már tematikusak lesznek az állattartás, gyümölcsészet, hagyományos házfelújítás, falusi turizmus témáit sorra véve. Gyakorlati ismeretek megszerzésére is lehetőség lesz majd, például a gyümölcsfagondozás terén. Az oszkói hegyen bőven van ezekből. Sőt, nemrégiben a falu gyümölcsfeldolgozó mini üzemet is nyitott, ami gyümölcslevek készítésére, lekvárfőzésre biztosít helyet és gépeket.

A találkozó résztvevői örömmel ismerkedtek meg egymással, sok közös pontot találtak érdeklődési körükben. A külföldiek számára kellemes meglepetés volt, hogy angolul, franciául is szót értettek a többiekkel, hiszen a térségbe települők közül sokan perfekt módon beszélik ezeket a nyelveket.

A találkozó hasznosságára egy példa: a Hollandiából érkező házaspár férfitagjának hobbija a zene. Rendszeresen hegedül, de bánatára hátra kellett hagynia zenésztársát, aki hazájában kísérte zongorán. Meglepetésére épp a résztvevők közül akadt mindjárt jelentkező, aki szívesen vállalná a közös muzsikálást és működne közre ebben zongorán.

A városi életre ráunók egyébként országszerte egyre többen vannak. Legtöbbjüket megtalálhatjuk a közösségi hálón, a Vidéken újrakezdők elnevezésű csoportban, ahol tapasztalatot cserélnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük