A Nagytestvér figyel minket – WikiLeaks leleplezés: ezúttal a CIA-t hekkelték meg (hu. euronews.com)

Megrendítheti az CIA-t az a hatalmas mennyiségű titkos dokumentum, amelyet kedden tett közzé a WikiLeaks.

A leleplezésekre szakosodott honlap az amerikai titkosszolgálat által alkalmazott módszereket mutatja be, elsősorban a technikai részleteket. Azt, hogy hogyan törnek be elektronikai eszközeinkbe, és ezen keresztül a hétköznapjainkba.

A hírszerző ügynökség nem kommentálta a nyilvánosságra hozott iratok hitelességét, de korábbi kiszivárogtató Edward Snowden szerint az anyag eredetinek látszik.

A leleplezés első része 8761 dokumentumot tartalmaz.

Ezekből kiderül, hogy kalózprogramjai segítségével a CIA képes meghekkelni az Apple iPhone-jait, a Google Androidját, a Microsoft operációs rendszerét, a Windows-t és Samsung televíziókat, még az autók egyes elektronikai berendezéseit is.

Az ügynökség német területen, az Egyesült Államok frankfurti konzulátusán működteti titkos hekkerközpontját, onnan figyeli meg európai, közel-keleti és afrikai célpontjait.

A kényes információk minden bizonnyal a CIA ultrabiztonságosnak hitt hálózatából származnak, az ügynökség központjából, a Virgina állambeli Langley-ből.

– Behatolnak a kocsinkba. Behatolnak az otthoni tévénkbe. Gyakorlatilag minden mobil eszközünkbe be tudnak hatolni, amiben van akkumulátor – mondta Will Donaldson kiberbiztonsági szakértő. – Ez teljesen hétköznapi eljárás, annyi lehetőségük van rá. A Samsung tévé az egyik, amit távolról be tudnak kapcsolni. A képernyő sötét marad, de aki abban a szobában a tévé előtt beszél, azt megfigyelhetik és lehallgathatják anélkül, hogy észrevenné.

A világ 2013-ban, Snowden akciójának hatására döbbent rá arra, hogy az amerikai hírszerzés világszerte tömegesen gyűjti, és erre a célra kifejlesztett szoftverekkel rendszerezni is tudja a globális hálózatokon terjedő információkat.

Bármit meg lehet hekkelni, ami az internethez kapcsolódik. Ezzel együtt kell élni. Értelmesen végig kell gondolnunk, hová tesszük a különféle berendezéseket a lakásban vagy az irodában, egyáltalán: hol van ezeknek a helyük az életünkben – magyarázta a téma másik szakértője, Varun Badhwar.

Az amerikai titkosszolgálatnak különösen kínos lehet az a felismerés, hogy hiába minden szigorú óvintézkedés: a digitális korszakban a legbizalmasabb iratait sem képes titokban tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük