Trump nem adja fel, végigvinné bevándorlást korlátozó ígéretét (HÍR tv)

Újra próbálkozhat a bevándorlás szigorításával az amerikai elnök. Donald Trump várhatóan a jövő hét első felében nyújt be ismét egy javaslatot. Trump január végén adott ki elnöki rendeletet, amivel hét muszlim többségű ország állampolgárainak megtiltotta az Egyesült Államokba utazást. A rendelet végrehajtását egy nappal később felfüggesztette egy amerikai bíróság. A korlátozás miatt világszerte tiltakozóakciók kezdődtek.

Sajtóhírek szerint lehet, hogy az elnök átírja a rendelet egyes részeit, vagy új rendeletet bocsát ki. Az új változat szerint a beutazási szigorítás nem vonatkozik majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra, valamint a zöldkártyával rendelkezőkre.

Egyes szakértők azonban ezt sem tartanák elégséges megoldásnak.

„Ha a kormányzat átírja a rendeletet, de csak simán kihagyja belőle a zöldkártyával rendelkezőket, akikre „törvényes állandó lakosokként” hivatkoznak, az még nem oldja meg a dolgot. A probléma gyökere a diszkrimináció, és bármilyen rendelet, amely diszkriminálja a muszlimokat, akár csak utalással, akár világosan kimondva, az jogellenessé teszi a rendeletet” – nyilatkozta Lee Gelernt, az Amerikai Polgárjogi Unió igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük