A humusz képződésének új szemlélete (részlet Kökény Attila cikkéből)

Az egészséges talaj gazdag humuszban, de a tudósok számos elmélet felállítása után még mindig nem értik teljeskörűen, hogyan alakul ki az a szerves anyag. Egy kutatócsoport a New Hampshire Egyetemről azonban olyan bizonyítékot mutatott be, hogy a mikrobiális biomassza – és nem a növények – a legfőbb kiindulópontja a talajban található stabil szénkészletnek.

Az új kutatási eredmény ígéretet nyújt olyan mezőgazdasági rendszerek tervezésére, amelyek elősegítik és optimalizálják a szerves anyagok képződésért felelős mikrobiális közösségek létrehozását. A talaj szerves anyaga szintén alapvető fontosságú a növények növekedéséhez és a mezőgazdasági rendszerek egészségéhez. Azonban ez a szerves anyag készlet, a lebomló növényi részek nem tartanak sokáig és a szerves anyag gyorsan eltűnik széndioxid formájában, néha akár egy éven belül is.

A csökkentett talajművelés vagy a talajművelés teljes elhagyása, a változatos takarónövények használata, amelyek összetett mikrobiális életközösséget képesek kialakítani és fenntartani és a humuszkomplex képző mikrobiális élet mind fontos elemei a talaj szénmegkötésének és ezáltal a termékenységfokozásnak.

http://talajdoktor.blogspot.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük