Központban a környezetvédelem (vg.hu)

A világ nagy része zaklatott állapotban van. A Nyugat Oroszországgal való kapcsolata, a NATO jövője, a szíriai polgárháború és a menekültkérdés, az egyre jobban teret nyerő jobboldali populizmus, az automatizáció hatása, illetve a Brexit komoly közéleti vitákat gerjesztettek. Egy kérdésre – talán a legfontosabbra – azonban nem irányul kellő figyelem, ez a környezet ügye.

Ez volt a helyzet az idei davosi Világgazdasági Fórumon is. A klímaváltozás és a fenntartható fejlődés kérdése nem kapott helyet a találkozó fő tanácskozásain, csak a kisebb párhuzamos ülések témái között szerepeltek.

Hibát követünk el, amikor a környezeti kérdéseket egy olyan időszakban mellőzzük, amelyet geopolitikai és szociális bizonytalanságok jellemeznek.

A minket körülvevő környezet helyzete bizonytalan, ENSZ-adatok szerint a természeti katasztrófák miatt 2008 óta évente több mint 26 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét. Még a jelenlegi menekültválságnak is van egy olyan eleme, amely a környezettel kapcsolatos. A háború előtti években Szíriát az azóta tapasztalt legsúlyosabb szárazság sújtotta, amióta feljegyzések készültek a csapadékmennyiségről. Ez az időjárási helyzet – kiegészülve a fenntarthatatlan mezőgazdasági eljárásokkal és a természeti erőforrások alacsony szintű kezelésével – azt okozta, hogy 1,5 millió szíriainak kellett új lakhelyet keresnie az országon belül, illetve zűrzavaros politikai helyzet alakult ki közvetlenül a 2011-es felkelés előtt.

Bizonyos régiók túlzott mértékű függése a mezőgazdaságtól azt jelenti, hogy az élelmiszer-termelés súlyosbíthatja a meglévő környezeti problémákat, vagy újakat hozhat létre. Másfelől a környezet állapota is kihat a mezőgazdasági termelésre, illetve a mezőgazdasági termények árára, amelyek a nemzetközi kereskedelemben forgalmazott árucikkek 10 százalékát teszik ki. A hőmérséklet emelkedése és a változó csapadékhelyzet már felvitte a kávé árát. Miután 2050-re a kávétermesztésre alkalmas területek nagysága felére csökken, így az árnyomás tovább erősödik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük