Megalakult az új összetételű cseh képviselőház (Kitekintő 2017.11.24.)

 Az alsóház új elnökének már hétfőn, az alakuló ülés kezdetén Radek Vondráceket, az októberi választáson győztes ANO mozgalom képviselőjét választották. A képviselőházban jelen lévő kilenc párt ezután megegyezett abban, hogy a parlamenti alsóháznak a következő négyéves időszakban öt alelnöke és 18 szakbizottsága lesz.

Az alelnökök közül négyet pénteken már megválasztottak. Képviselőházi alelnök lett Vojtech Pikal (Cseh Kalózpárt), Tomio Okamura (Szabadság és Közvetlen Demokrácia-SPD), Vojtech Filip (Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja-KSCM) és Jan Hamácek (Cseh Szociáldemokrata Párt-CSSD). Hamácek az előző választási időszakban a testület elnöke volt.

Az ötödik alelnökjelölt, Petr Fiala (Polgári Demokratikus Párt-ODS) két szavazáson sem kapott elegendő szavazatot, ezért egyelőre nem választották meg. A jobboldali pártok élesen bírálták, hogy a második legerősebb párt elnöke nem lett parlamenti alelnök. Zbynek Stanjura, az ODS frakcióvezetője szerint ez bizonyítéka annak, hogy bár nyíltan nincs semmiféle kormánykoalíció, de az ANO, SPD, KSCM, amelyeknek együttesen 115 mandátumuk van a 200 tagú testületben, a háttérben szorosan egyeztetik lépéseiket és közös célokat követnek.

A parlamenti alsóháznak 18 szakbizottsága lesz, akárcsak az előző időszakban. Az ANO mozgalomnak hét, a négypárti jobboldali Demokratikus Blokknak (Polgári Demokratikus Párt, TOP 09, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, Polgármesterek és Független Személyiségek) négy, a kommunistáknak, a Szabadság és Közvetlen Demokráciának és a Cseh Kalózpártnak kettő-kettő, a szociáldemokratáknak pedig egy bizottsági elnökük lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük