Mi az egészség?

Mi az egészség? I.

 

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1946-os meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és társadalmi jólét, és nem egyszerűen a betegségek vagy fogyatékosságok hiánya.”

Ez a megfogalmazás egyértelművé teszi, hogy az egészségnek több dimenziója van, ezek a testi egészség, a lelki egészség és a társas, szociális, társadalmi egészség.” (Kopp Mária-Pikó Bettina, 2004)

 

Számomra is több dimenziója van az egészségnek: a testi-lelki-szellemi-szociális (kapcsolati: része vagyok egy közösségnek) egészség létezik, amelyek egyszerre vannak jelen az ember életében, és kölcsönösen hatnak egymásra.

Az egészséget úgy kell elképzelni, mint a hagyma belsejét, amiben rétegek, körkörösen elválnak egymástól, mégis összetartoznak, egységet képeznek.

  1. A legbelső fizikai szint nagyon fontos, mert ez a belső rész kapcsolódik legjobban a táplálékot nyújtó Földhöz. A többi réteg nagyobb és kívülről védelmezik a testi egészséget.
  1. A testi egészséget körülvevő, lelki egészséget tápláló réteget vízként képzelhetjük el magunkban, amely (szimbolikusan vizes) érzelmekkel öntözi egészséges lényünket.

A víz elem szimbolikus értelme rugalmasságot, alkalmazkodó képességet, regeneráló erőt ad az ember számára.

Az érzelemmentes életben kiszárad az ember, mert az életet szállító víz (érzelmek is) nem képes őt táplálni. Mivel a víz jelképezi az ember reagáló képességét is, ezért az érzelemszegény ember nem képes a külvilági hatásokra megfelelő rugalmassággal reagálni. Ettől először a lelke, majd a teste is kiszárad, törékennyé válnak az erei, kiszáradnak az inai, stb. testnedvei kedvezőtlen állapotba kerülnek.

  1. A szellemi egészség a hagymahasonlat külső részén található, és elsősorban egészséges, életrevaló gondolatokat tartalmazza.

Ezeket írásom további részében részletezni fogom.

A lelki és szellemi egészségnek spirituális szintű megélése is lehetséges, aminek segítségével a földi szint fölé is emelkedhet az ember.

Az egészségről kialakult saját elképzelésemhez nagyban hozzájárultak azok az ismert szakemberek témához kapcsolódó véleményei, akikhez mentalitásban, élethez való közeledésben, életérzésben közel állok.

Prof. Kopp Mária magatartáskutató, egyetemi tanár. Lenyűgözött az Ő ember – és természetszeretete. Ő az emberek egészségének az elhivatott őrzője, aki figyelemfelkeltő kutatásaival, közérthető gondolataival próbálja az emberek és a politikusok figyelmét felhívni a magyar lakosság egészségi állapotára, és benne főleg a férfiak és nők egészségi állapotának különbözőségeire, és azok okaira.

Írásaiban, előadásaiban sokszor felhívta a figyelmet a WHO kutatásaira.

„A WHO előrejelzések szerint a 2000 utáni évtizedben az egészségügy legsúlyosabb problémái a mentális zavarok, megbetegedések, ezen belül is a depresszió és következményei lesznek.”

A spirituális utamon sokat segített Popper Péter, aki annyiféle szerepben vált meghatározó számomra, hogy egyedi és megismételhetetlen pszichiáteri, valláspszichológusi munkásságán túl, bölcs emberi gondolataival is sokat segített nekem – a mindenkinél jelenlévő – általános problémáim megoldásában, és a spirituális utamon.

Gondolatait mindenki számára javasolhatom, mert azok nem tudományosan elvont, steril, valóságban nem létező, földtől elrugaszkodott általános elméletek, hanem egytől egyig mind a valóságos életből merítettek, a gyakorlatban is kipróbáltak, tehát az anyagi valóságban, a mindennapi életben felhasználhatóak.

Weninger Antal, Arany György doktor urak írásaikon keresztül sokat segítettek a testi és lelki problémák okainak a megmagyarázásában, azok lehetséges megoldásában, a természet és a spiritualitás kapcsolatának felfedezésében. Könyveik olvasásakor konkrét gyakorlati tanácsokat is kaptam tőlük.

Prof. Bagdy Emőke

Sok nagyhatású munkája közül nehéz egy párat kiemelni. Többek között a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, Pszichológiai Intézetének vezetője; a Magyar Pszicho-dráma Egyesület kiképző pszicho-terapeutája, szupervizora, számos könyv szerzője. Rendszeresen tart előadásokat országszerte és külföldön; mindemellett kutatómunkát is folytat.

Főleg a Pszicho-fitness című könyvéből merítettem nagyon sokat, mert benne a test-lélek együttműködésére hívta fel a figyelmemet. A tudományosan megalapozott gondolatain túl, azt a belső tüzet és elhívatottságot fedeztem fel nála, ami csak a valóban hivatásnak élők sajátja.

„Testünk felépítése, szervezetünk működése a mikroszintekig rendszereket alkot, bennünk és köztük szervezett összhangnak kell érvényesülnie. Az egész teljessége, összhangja, belső épsége, maga az egészség.”

„Az élet nem valami, csak alkalom valamire”- mondta Christian Friedrich Hebbel: Születéskor esélyeket hozunk magunkkal, belső lehetőségekből teremtünk valóságot. A gének törvényén belül is lehet alakító játékterünk. Az emberi szervezet testi kormányzását a szabályozásban felülírja a lelki-szellemi rendszer. A testi alá van rendelve a magasabb szintű szerveződés hatalmának. Testünk szolgálja a szellemünket, a gondolatainkat, hitet, elvárásokat. (Pszicho-fitness,1997)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük