Májusi eső aranyat ér – Kertgondozás, növényvédelem májusban

„Májusi eső aranyat ér”- szól a mondás. Az elmúlt félév alaposan megnehezítette a növények és gazdáik életét az eső hiánya. Láttuk, hogy hiába öntözgettük a növényeinket csapvízzel (nem tudtunk tartályba esővizet gyűjteni) a megmaradásuk érdekében, némely növény esetén kevés sikerünk volt. Ilyen növény lehetett a hónapos retek is. Aki nem párásította fóliával, fátyolfóliával őket, megtapasztalhatta azt az élettani folyamat eredményét, hogy a retek gyökérgumók nélkül magszárba szökkennek.

Egy kísérlet viszont sikeres volt. Az ősszel kicsírázó krumpligumót azonnal elhelyeztem a helyére, fűtörek és föld takarása alá. Szépen átvészelték a telet, megmaradtak, nagyrészt kihajtottak.  Ezzel a koraiságot érhetjük el. Két tő elkezdett virágozni. (nem saját kép)

Az eső elmúlása után, a párás környezet miatt érdemes növényvédelmi permetezést kezdeni, ugyanis a gombás betegségek számára kedvező környezet lett. A növények védekező képessége a váratlan hideg sokk miatt lecsökkenhetett. Óvatosan bánjunk a rezes készítményekkel, mert a talajban lévő, növényeket támogató gombák is kárt szenvedhetnek!

A cserebogár invázió van, sok friss hajtásvéget lakmározhattak meg a nem kívánt repülő bogarak. Sajnos mifelénk (Budakalász) szinte nincs a denevér idén. Talán máshova költöztek el, mert a békásmegyeri panelházak között élték életüket. Ez házfelújítás hátrányos következménye. Az egyre növekvőbb építkezések kiszorítják a élet sok megnyilvánulását. A szomszéd diófájáról elköltözött a bagolycsalád, amely évekig pockot, egeret lakmároztak nálunk. Ennek hatására egér és pocokjáratok dúlták fel a kertjeinket.

Ez a cselekedeteik áldottak, mert sok pajort és más kártékony rovart is elpusztítottak, de veteményeinket is feldúlták. Nincs öröm, üröm nélkül!

Megvolt az eredménye a téli madáretetésnek, nyári madár itatásnak. Egyre több cserebogár maradékot fedezek fel a fekete rigók táplálkozása után. Itassuk nyáron a madarakat!

A következő héten újabb beszámolóval, hírekkel jelentkezem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük