Lassan elérkezik az atomerőmű-korszak alkonya. (greenfo.hu)

Megrázó képek következnek.

Vajon megtehetjük-e azt, hogy unokáink, dédunokáink életét nehezítjük meg a környezetre veszélyes beruházásokkal? Milyen életfeltételeket hagyunk az utódainkra?

Bármilyen emberi vagy műszaki hiba, természeti katasztrófa, vagy szándékolt emberi rongálás, háború (cyber, támadó fegyver) veszélyeztetheti az emberi és egyéb életet, méghozzá évmilliókra. Nem múlt el sem Csernobil, sem Fukusima hatása, bár a híradásokban nem szerepel. (Megtarto.hu)

„Idén február közepén egy polgári bíróságon kimondták, hogy bár a 2011. március 11-ei földrengés és az azt követő cunami nem, de az ezeket követő, nukleáris katasztrófával végződő fukusimai atombaleset megelőzhető lett volna. A vizsgálóbizottság úgy találta, a történelemben csak a csernobili katasztrófához mérhető katasztrófa elkerülhető lett volna, illetve hatékonyabb lépésekkel legalább a következményeit enyhíteni lehetett volna. Az illetékesek azonban nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonságáért. ” (HVG)

Valójában nyoma sincs a kormányzat által emlegetett nukleáris reneszánsznak. A haszon a beruházóké, a veszteséget rajtunk kívül a gyerekeink és az unokáink fizetik majd. Ennyit az évszázad üzletéről, az olcsó áramról és a további rezsicsökkentésről. Lehet népszavazás a paksi bővítésről?

A paksi atomerőmű-bővítés kérdése a napokban ismét az érdeklődés középpontjába került: két párt, az LMP és a Párbeszéd is népszavazási kérdéseket nyújtott be, és feltételekkel ugyan, de zöld utat adott a paksi bővítésnek az Európai Bizottság. Az uniós döntés indoklásából az is egyértelművé vált, hogy az új blokkok csak állami támogatással termelnek majd áramot. Amíg az atomerőmű működése a független szakértői számítások szerint veszteséges lesz, maga az építkezés hasznot hoz azoknak, akik megnyerik a tendereket.
A brüsszeli döntést többen is úgy értékelték, hogy a nyugati nukleáris cégek is részt kérnek a beruházás hasznából, ezért az uniós és a magyar atomlobbi összefogott Putyinnal. A haszon az övék, a veszteséget rajtunk kívül a gyerekeink és az unokáink fizetik majd. Ennyit az évszázad üzletéről, az olcsó áramról és a további rezsicsökkentésről.

De vajon tudjuk-e, hogy mit kapunk a paksi bővítéssel? – Ezen az autópályán mindenki szembejön velünk – mondta nekem néhány hete egy, a nukleáris energia kérdéseivel foglalkozó szakértő, aki szerint a magyar energiapolitika a menetiránnyal, a világtrendekkel szemben halad.

Miközben a világ számtalan országában a megújuló energiaforrások felé fordulnak, addig nálunk ismét megadóztatják a napelemeket, a kis léptékű vízerő-hasznosítással senki sem foglalkozik, és gyakorlatilag betiltották a szélerőművek építését. Az atomenergia erőltetése miatt számtalan lehetőséget mulasztunk el, gondoljunk a geotermikus energia vagy a biogáz nagyobb arányú használatára, az épületszigetelésekre, a passzív és aktív házak építésére, az energiatakarékosságban és -hatékonyságban rejlő egyéb lehetőségekre, a hazai feltalálók leleményességére. (greenfo.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük