Lengyel-magyar két jó barát – közös történelmünk

A „két tölgyfa”: Lengyel-magyar  genetikai testvériség-gyökerek.

A 19. századi lengyel publicista Stanislaw Worcell  a lengyel-magyar testvéri kapcsolatot a következőképpen írta le: Magyarország és Lengyelország két ősi tölgyfa, mindegyikük külön és önálló törzzsel, de gyökerei szélesen szétterülnek és összefonódnak a föld felszíne alatt, és láthatatlanul összekapcsolódnak egymással. Innen van léte és frissessége az egyiknek, valamint élete és egészsége a másiknak”.  Ezen „két tölgyfa”-nak a gyökerei a szarmata-gétahun(gepida) és a szarmata-(rox)alán törzsi-nemzetségek.

1. Történelemkutatók a lengyelek „bölcsőjét” az ősi lengyel törzsi területet a Visztula felső folyásánál feltételezik, mindezt régészeti leletekkel is alátámasztva, illetve az általuk feltételezett „szláv őshazának” is része volt ez terület, egykori neve Polonia, majd Galícia, azaz Krakkó környéke. Másik történelmi feltételezés szerint, a „hunok után”, az V-VI. században erről a helyről, innen e területről települtek át a germánnak titulált gepidák Erdélybe. (Gepida királyok kora Magyarországon 460-560)  Hogy kik a gepidák? Részleteibe most nem folynánk bele, legyen itt annyi elég, hogy a király-szarmaták hercegeinek leszármazottai, akiket neveznek germánnak, szlávnak, néha karpoknak, korábban a rómaiak dákoknak, a görögök gétáknak.

Egy azonban tény, az V-VI. században, a Krakkó-környéki és Erdély-i régészeti leletek kultúrjegyei megegyeznek, és hasonlóak  a szkíta hun régészeti leletek sajátosságaihoz.

Tehát egy és ugyan arról a népcsoporthoz tartozó törzsi családokról van szó, csak az egyik fele a Kárpát hegyek öblében (magyarként), a másik (lengyelként) a kanyarulatánál élt. E terület a 4 város, Krakkó, Kassa, Kolozsvár, Vajdahunyadvár vonalon földrajzilag be is azonosítható. Erdély és a királyi Lengyelország, a Regnum Polonia különleges történelmi szálai innen gyökereznek. A legjelentősebbeket kiemelve ilyen volt pl. Báthori István (1533-1586) erdélyi fejedelem(1571-1586) és lengyel király(1576-1586).  Báthori – ma fehéroroszországi – Grodnó városában váratlanul meghalt és a krakkói székesegyházban van eltemetve. De a Rákóczikat, és  I. (Nagy) Lajos királyt sem szabad  kihagyni a lengyel-magyar királylistából.  És hogy köznemeseket is említsünk, a legismertebb Bem tábornok, valamint Benyovszki Móric.

2. A másik genetikai vérvonalat a Kijevi russz, Lodoméria és Halics történelmén lehet nyomon követni. Ez az a sztyeppei szarmata(alán)-szkíta-hun-onogur-vérvonal, amely a hun közigazgatási rendszer hagyományán alapuló (itt törzsi tanácsként értendő)„rzeczpospolita”  társadalmi berendezkedéshez vezetett a IX. század után. Ebből jött létre „Rzeczpospolita-Polonia” azaz „kis-Lengyelország” és az orosz, majd később az ukrán nép.

Read more: http://tortenelem-hu.hupont.hu/36/lengyel-nemzetallam-kialakulasa#ixzz5Xb3X4hoH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük