Hol csúszik el a síkosság-mentesítés? (greenfo)

Marja a kutya mancsát, kiirtja a növényeket, korrodálja autóink alját, és még büntetnek is érte. Sajnos még mindig sokan a konyhasót vagy útszóró sót terítik pl. a járdákra, kapubejárókra. Pedig van környezetbarát megoldás: a Zöldsziget 7.

Az utszoroso.com kiskereskedelmi partnerbővítésének keretein belül felmérést végzett a hazai csúszásmentesítési szokásokkal, tévhitekkel kapcsolatban. Nem reprezentatív kimutatásuk sok érdekességet tárt fel a környezetvédelmileg látszólag igen szigorúan szabályozott területről. Az online és offline válaszadók többsége a téli csúszásmentesítést az erre a célra törvényileg nem tiltott, szabályos anyagokkal végzi, de a környezetükben már mindenki találkozott extrém esettel is.

A rossz példák első helyezettje az egyszerű konyhasó, ami az egyik legkevésbé hatékony a túlőrlésének köszönhetően, egyben az egyik legkárosabb megoldás is az eljegesedett felületek jégtelenítésére. A megkérdezettek erre csak az „azonnal kéznél van” választ adták. Nem ritka eset a műtrágyával ipari méretekben végzett csúszásmentesítés sem, aminek beláthatatlan ökológiai következményei is lehetnek.

Az „Ön milyen anyaggal végez rendszeres téli síkosság-mentesítést?” kérdésre a magánszemélyek leggyakoribb válasza a kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető útszóró só volt annak ellenére, hogy ennek használatát már akár pénzbírsággal szankcionálhatják. Arra már csak a válaszadók kevesebb, mint egynegyede fordított figyelmet, hogy ez az anyag mennyire környezetbarát vagy mennyire felel meg az általános környezetvédelmi szabályozásnak.

Általános vélekedés, hogy az üzletekben kapható síkosság-mentesítő anyagok mindegyike megfelel az előírásoknak. 
A 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről: „Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.”

A magánszemélyek és társasház-kezelők leginkább a balesetektől és az ezekből adódó pereskedésektől tartanak, míg a nagyvállalatoknál már szempont a környezetvédelem és az épített környezet állagmegóvása is. A felmérés csak érintőlegesen vetette fel a felelős kisállattartók aggályait, de az összegzésnél jelentős arányban érkeztek a kutyások érdekeiben felszólaló válaszok. Egy 2014-es statisztikai adat alapján állíthatjuk, hogy a kutyatartó háztartások aránya Magyarországon közel 50 százalék körüli. Budapest esetében a felnőtt lakosságnak több mint 25 százaléka kutyatartó, ami azt jelenti, hogy minden negyedik emberre jut egy kutya.

A meggondolatlan, mértéktelen „sószórás” a kutyák testi épségének veszélyeztetésével a gazdáik és a terület kezelője iránti bizalomvesztéshez vezethet. Az utszoroso.com  felmérése egyértelműsítette, hogy szükség van egy mindenki számára elérhető, könnyen használható síkosság-mentesítő anyagra. Így már kimondhatjuk, hogy jó megoldás született az útszóró só helyett a Zöldsziget 7 forgalomba hozatalával! Viszonteladói hálózatuk kiépítésével jelentős lépést tettek egy valóban környezetkímélő és hatékony síkosság-mentesítő anyag, a Zöldsziget 7 mindennapi alkalmazásának meghonosítása felé. Ezt a terméket a forgalmazó maga állítja elő, könnyen és jól kezelhető kényelmes, 10 kg-os kiszerelésben.

A Zöldsziget 7 nevű termék 2-4mm andezit-őrleményt tartalmaz érdesítő szerként. Ezzel garantálja, hogy a jégoldószer hatását fizikai csúszásgátlással erősíti. Kimondottan kutyabarát, és a kiszórás pillanatában azonnal hat. A visszajegesedés ellen is véd, amíg ahatóanyag túl nem hígul a csapadéktól. Szemmel látható sötétzöld szemcséivel figyelmezteti a járókelőt, hogy az érintett szakasz kezelve lett.

Tázló Bence, az utszoroso.com tulajdonosa bátran ajánlja termékét nagyobb területek, parkolók, udvarok, kocsifelhajtók, meredek útszakaszok, járdák, állatok által használt területek, betonozott, térkövezett, aszfaltozott burkolatok síkosság-mentesítésére. A felmérés tapasztalatait összegezve, hatékony terjesztéssel és ügyfél edukációval kívánják támogatni a környezettudatos gondolkodást ezen a területen is. Hiszen nem mindegy, mit szórunk!

A legkörnyezetkímélőbb megoldás a hólapátolás, mely eszköz szintén megtalálható a felelős síkosság-mentesítő forgalmazó palettáján a Zöldsziget 7 anyag mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük