Tízen a Visegrádi négyek (euronews)

Európa jövőjével kapcsolatos kérdések szerepeltek a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia), valamint hat közép- és délkelet-európai uniós ország (Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária), és az oda igyekvő Szerbia miniszteri szintű, budapesti találkozóján.

Nem lehetséges erős Európai Unió erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül – jelentette ki a házigazda, Szijjártó Péter.

– Itt, a közép-európai térségben mi azt gondoljuk, hogy jogosan támaszthatunk elvárásokat az egész Európai Unióval szemben. És három, Közép-Európát különösen kockázatosan érintő kérdésben azt várjuk el az Európai Uniótól, hogy térjen józan észre – üzente Brüsszelnek a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Nevezetesen: biztosítsa a schengeni övezet fennmaradását, segítse a közép-európai energiabiztonság megteremtését és gyorsítsa fel az EU bővítését.

A migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy a kötelező kvóta nem megoldás. A szlovén külügyminiszter azt hangsúlyozta, “annak végrehajtása csak jóindulat egyes tagállamok részéről.”

A görög külpolitika vezetője árnyaltabban fogalmazott, amikor azt mondta: “az illegális bevándorlók különböző okokból érkeznek, de az emberségünket mégsem vetkőzhetjük le.”

Az Euronews tudósítója elmondta, a helyszínválasztás nyilván nem véletlen, hiszen a Visegrádi Csoport soros elnöki tisztét betöltő Magyarország – afféle csapatkapitányként – itt a Groupama Arenában szervezte meg a V4-ek, plusz másik hat délkelet-európai, illetve balkáni ország miniszteri találkozóját, hogy tízre bővülve ez a csoport, számára fontos kérdésekben, közös platformra helyezkedjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük