Asztrológia a kertben – Teliholtól újholdig

2020.05.10-én 10:39-kor a Hold a Bak jegyébe lép. Május 12-ig nagyon száraz időszak lesz, ami kevéssé alkalmas a kerti ültetésre és magok vetésére. Ha van módunk locsolásra, akkor a céklát elvethetjük ezen a két napon, mert a Bak földjegy és a csökkenő hold idején a növények életereje a gyökerekbe húzódik vissza. Szívós növény kel majd ki, amit segíteni kell rendszeres locsolással. A Bak száraz, összehúzódó jellegű asztrológiai jegy. Május 12-e estétől a Hold már a Vízöntő jegyben lesz, a Merkúrra egy jó kapcsolati állásban, ezért minden futónövény, bab, iszalag, hajnalka stb. ültetése és vetése jó eredménnyel zárul. A paprikával és a csilifélékkel várjunk még, mert a fagyosszentek és az asztrológiai állás kedvezőtlen nekik. 15-től vethetünk, palántázhatunk levélzöldségeket: káposztafélék, erős gyökérzetet kaphatunk. Május 17-től a szabadföldi szamócák (eprek) kezdenek beérni. Kirándulásaink alatt csemegézhetünk a korai erdei szamócából. A csemegekukorica vetése is elkezdődhet a kertünkben. A három nővér: Bab-kukorica- tök vetése, a tök palántaként való ültetése is elkezdődhet. A „három nővér” a dél-amerikai indián kultúra része.

Három nővér

A kukorica, bab és tökfélék gyökérzete sekély: emiatt nincs szükség a talaj mély felásására. A őslakosoknál elegendőnek bizonyult egy földhalom létrehozása, amibe a magokat ültették. Elég csak arra gondolni, milyen egyszerű bármilyen tökfélét vetni úgy, hogy pár tökmagot beszúrunk a kert végében lévő komposzthalomba. A tökfélék hatalmas lombot növesztenek, amik leárnyékolják a talajt ezáltal gátolva gyomok fejlődését, és a talaj kiszáradását. A tökféléknek viszont hatalmas tápanyagigénye van: a nagy lomb nagy nitrátfelhasználást jelent. Szintén a nitrátra támaszkodik a kukoricatermés is. Ezt kompenzálják a babfélék nitrogéngyűjtő képletei, amelyek a növény elpusztulásával a talajban felszívódnak: nitráttal ellátva azt a következő évi vetés számára. A babfajták futóbabok, amiknek támaszra van szükségük. Egyszerűen felfuttathatók a kukorica szárára.

Május 20-án a Nap átlép az Ikrek jegybe, ami a virágzó dísznövények ültetésének a legjobb ideje. A fagyérzékeny növényeket is bátran kitehetjük a szabadba, lehetőleg szélmentes helyre, mert szelekben bőven lesz részünk. A szél a változó világ sajátja, ezért a mai változó világban gyakran fordul elő.

A Bika jegybe lép a Hold 20-án, ami a karalábé palánta, káposzta félék kiültetésének kedvező. Vethetünk folyamatosan céklát, jó eredéssel számolhatunk. 2020. 05. 22-én 18:39-kor Újhold ideje van. A növények vízfelvevő képessége minimális, ezért ne vessünk magokat, ne ültessünk semmit sem. A tervezés, előkészítés ideje érkezett el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük