Téli Napforduló – A fény győzelme a sötétség felett.

2017. 12. 21-én 16 óra 29 perckor történik meg az az esemény, mikor a nappalok hossza naponta egy „tyúklépéssel” nagyobbá válik.

A sztyeppei lovasnomád népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a ”Téli napforduló” megünneplése. Az év legrövidebb napja (december 21.) és ebből adódóan az év leghosszabb éjszakája ekkor van (néha december 22-re esik). Valószínűleg az ősi magyar neve a “kara csun” volt. A “kara”- feketét, sötétet jelent a türk nyelvekben és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint a “csun” – fordulás szóösszetételből állt össze a karacsun szavunk. A feketeség csúcsa és annak “átfordulása” után egyre nő a fény, a világosság ideje. A fény csökkenésének, növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban.

A karacsun- karácsony, olyan erősen gyökeredzett a magyar hagyományban, hogy a magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre ”karácsony” (itt már Jézus születése) is ezt szót vetítették át. A legtöbb európai nyelvben a karácsony ünnepet Jézus Krisztus nevéből származik (pl. angol: christmas) vagy az Ő megszületéséből, a születni szóból (olasz: natale, spanyol: navidad illetve a szláv nyelvekben pl. orosz: rozsdesztvo is a születésre emlékeztet). Kivételt szinte csak a magyar képez (illetve a román: craciun, ejtsd: kröcsun amely a magyar karácsony, esetleg egy hasonló alakú besenyő illetve kun szó átvétele). (kurultaj.hu)

Az asztrológiai esemény, mikor a Nap pályája során belép a Bak jegybe 2017. 12. 21-én 17 óra 16 perckor következik be. Ennek a időpontnak a pillanat képe egy asztrológiai ábra, amely azonos az ebben a percben és másodpercben megszületett gyermekek születési képletével.

A keleten éppen felkelő csillagjegy – vagyis a esemény Aszcendense – Rák. Az elkövetkező egy hónap alatt érdemes a családunkkal, vagy a családként elfogadott közösség iránti figyelmet növelni. Ennek ekkor jobban lesz jótékony hatása, mint máskor. Az érzelmeket és lelki életet felkorbácsoló események is lehetségesek, mert a gyermekeket, népet, beosztottakat szimbolizáló Hold feszült kapcsolatban áll a harcias Marssal.

Ideje van a párunkkal, munkahelyi partnerkapcsolatainkkal, családtagjainkkal elkezdeni a viszonyunk jobbá tételét!  

Ez lehetőleg egy mosoly, dicséret, kedves ajándék formájában történjen meg! Nem baj, ha meghökkenés lesz a reakció. A közlekedésben megtörténő káosz, dugó-helyzet is lehetséges lesz. Próbáljuk meg ezt humorral, megbocsátással, előzékenységgel átvészelni, felülemelkedni! Nagy hatással lesz ez a kedélyvilágunkra. A minden nap egy kis mosoly, jócselekedet nekünk tesz jót, ami rávetül a környezetünkre is.

A Szaturnusz, amely a határok, szabályok, keretek, korlátok asztrológiai hasonlata együtt áll a Nappal. A mostani időszakban ne fölényeskedjünk (oberkodjuk) senkivel sem, mert pillanatokon belül visszakapjuk azt valamilyen formában. Lehetőleg maradjunk meg a munkakörünkön belül, a megbeszélt ígéreteinket tartsuk be! Legyünk pontosak, figyelmesek! Készüljünk fel a 2020-as változásra, mikor a Szaturnusz a gyökeres változásért felelős Plútó bolygóval kerül együttállásba.

A mostani feladat a saját életünk feletti hatalom megszerzése.

Mindenki szabad akarattal rendelkezik, csak meg kell tanulnunk a Döntés képességét. Keményen kell figyelnünk mitől vagyunk dühösek, mik a gyengeségeink. A gyengeségeinket érdemes javítani. Például: ha valaki fél a magasságtól, lassan fokozatosan szoktassa magát hozzá. Ilyen az allergia összes tünete is, melyet fokozatossággal megszüntethetünk.

Most a kifele élés, a külvilágra való figyelem a feladat. Figyeljük meg a viselkedésünk másokra történő hatását! Nem kell rajta változtatni csak figyelni kell. A másik ember nem mindig tiszta tükör, mert reakcióiba a saját életének összes tapasztalata benne van.

Mindenkinek békés, kellemes karácsonyt kívánok! Tűzre-vízre vigyázzanak! Meggyújtani főleg a belső tüzet kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük