A Nap a Bak jegyébe lép

2019. 12. 22. -én, 5 óra 20 perckor a Nap pályája során a Bak jegyébe lép.

A legrövidebb nappal és a leghosszabb éjszaka december 21-én következik be, vagyis december 22-től már úgy áll előttünk a tél hátralévő szakasza, hogy a télből egyben már „kifelé” haladunk. Bár kezdetben még nem érzékeljük, de napról-napra egyre több lesz a világosság körülöttünk. A napforduló a téli és nyári időszakhoz kötődik. Ilyenkor éri el a nap a maximumát (nyáron) és a minimumát (télen). A napéjegyenlőség ezzel szemben ősszel és tavasszal van ilyenkor azonos a nappalok és éjszakák hossza.

A téli napfordulót Földünk civilizációinak számos kultúrája ősi időkre visszavezethető népi szokással illetve ünnepséggel kísérték. Hogy csak néhányat említsünk: a zsidó Hanuka, az ókori római időkre visszavezethető Saturnalia, az afroamerikai Kwanzaa, de ide sorolható maga a Karácsony, melyet egyesek szerint minden bizonnyal Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás. A napfordulók nyilván mindenekelőtt azoknál a népeknél fejlődtek ünnepnapokká, amelyek először tértek rá a szoláris, azaz napév szerinti időszámításra, ily módon jelentős napkultuszt alakítva ki. A téli napforduló éjszakáján az ősi kultúrák közösségei rendszerint énekléssel, virrasztással ünnepeltek.

Az asztrológiában a Bak jegyének kezdete a fenti időpont. A Bak jegy földies, összehúzódó, rendet és fegyelmet szerető, szigorú jegy. Az asztrológiai jegyek teljes összhangban vannak a természet jelenségeivel. A természeti élővilág ilyenkor összehúzódik, bezárkózik. Minden erejét a túlélésre koncentrálja. Ezért a Bak jegyű ember is – jó esetben – koncentrált figyelmű, erejét a legfontosabb tennivalójára összpontosítja. Uralkodó bolygója a Szaturnusz, amely rendet, fegyelmet, határvonal, törvények megtartását és megtartatását helyezi a figyelme középpontjába. Őt megszemélyesítve egy szigorú, rigorózus bíróként képzelhetjük el magunkban. A római Saturnalia ünnepe is a fény győzelmét ünnepelte a sötétség fölött, ugyanis a Napfordulótól kezdve egyre hosszabbodik a világosság ideje, amit a magyar nyelv a Nappal hoz összefüggésbe. A nappal ideje lassan „tyúklépésekkel” növekszik.

A Napforduló idején az asztrológiai állások nagyon érdekesek.

A Nap mellett, ami a fényesség, uralkodó, tudatosság szimbóluma, még a Bak jegyében áll a Jupiter szintén tüzes bolygó-hasonlata, mely tágasságot, bőséget szimbolizál. A Bak jegyében nem érzi jól magát, hiszen a Bak jegy – vele ellentétesen – összehúzódó jellegű.

Az elkövetkező egy évben bőséget csak fegyelmezett életvitellel érhetünk el.

Szintén a Bak jegyben áll a Szaturnusz (uralomban) a saját jegyében. Együtt állva a gyökeres változást szimbolizáló Plútó kisbolygóval már nagyon kemény állás ahhoz, hogy passzívak maradjunk az elkövetkező két évben.

Ha mi magunk jelöljük ki az elkövetkező két évben a saját életünk fejlődésének fázisait, és Bak módon, módszeresen, következetesen végre is hajtjuk azokat, akkor megelőzhetjük a mindenki életébe eljövő krízis fájdalmasságát, tompíthatjuk annak élességét. 

Az elkövetkező egy hónap feladata a fenti, biztosan bekövetkező gyökeres változásra való felkészülés. Ez a változás anyagi jellegű és egzisztenciális válságokat hozhat elsősorban. Az Uránusz bolygó Bika jegyben való tartózkodása pénzügyi és megfoghatóan anyagi változást is jelezhet. Akkor nem válik ez problémává, ha együtt változunk, haladunk, cselekszünk az eseményekkel.

 

Az elkövetkező egy évben különösen figyeljünk a valóságra, a realitásokra!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük