Újholdtól teliholdig

Újhold napján a Nap együttáll  Holddal. Ilyenkor a növényi növekedés megáll, ezért csak olyan kerti munkát érdemes végezni, ami előkészítés: például magágy kialakítás, gyomlálás, kapálás. A kapálás a talajt lazítja, ezzel segíti a növényi életet. Ez különösen kötött talajoknál fontos. Növekvő hold idején (április 23 és május 7-e között) vethetünk paradicsom és paprika magokat, a bátrabbak kiültethetik a paradicsom palántákat, ha hideg éjszakákon takarni tudják őket. Nálam a három hete vetett paradicsomok kikeltek. Átlátszó tálcák alá vetettem a meleg benntartása érdekében. A szabadföldbe vetett növények ellenállók és hamar utolérik a szobákban nevelt palántákat. A paprikák nem keltek nálam ki, nekik több melegre van szükségük. Javasolom, hogy a cserebogarak ellen takarjuk a paradicsomokat hálóval, fátyolfóliával. Nekem egyik évben lelegelték az összeset.

Ma van Szent-György napja. Áprilist eleink Szent György havának nevezték, április 24-e pedig sárkányölő Szent György ünnepe. A néphagyomány ettől a naptól számítja az igazi tavasz kezdetét, és számos szokás, hiedelem is fűződik hozzá. E hagyomány továbbélését vélhetjük felfedezni a magyar nyelvterületek állattartási szokásaiban is. Az állatoknak ezen a napon történő első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött. A pásztorok, béresek szegődtetésének ideje is volt ez a nap, mely a következő Szent György- vagy Szent Mihály-napig volt érvényben.

Mivel a mai napon a szépség szimbóluma a Vénusz kedvező kapcsolatban áll a harcias Marssal, ezért virágokat ültessünk, vessünk, mert főleg a futónövényeknek kedvez a merkúri Vénusz. Ilyen az egynyári hajnalka, az illatos  évelő loncok, borostyán, futórózsák, klematiszok. A Mars Vízöntőbeli állása az újszerű megoldásoknak is kedvez. A Hold a Bika jegyben áll, ezért a földben gyökeréért termelt növények vetése is jó lehet. Ideje van a cékla vetésnek. A karalábé palántákat most nem javasolom kiültetésre, mert túl száraz a talaj, a növő hold csak az elején tart és a növény nem képes felvenni a vizet. A telihold utáni csökkenő hold idején ültetett karalábé nem lesz szálkás.

Április 25-26-án is javasolt a futó növények vetése, mint bab. A Hold segít ebben is. Április 26-án a Nap együttáll az Uránusszal, ami váratlan eseményeket hozhat a mindenkori vezetés részéről. Ilyen lehet a kijárás nagyobb korlátozása, a közlekedés feletti erősebb kontroll. A pénzügyekben lehet változás! Mivel minden összefügg mindennel, ezért a növényekre is hatással lehet a plútói, alvilági erők feszült állása az általános életerővel. A talajban lévő apró élőlények, segítőink érzékelik a jelen állapotát. Kissé zavarban lehetnek, mert a növénytermesztés ura a Hold a zavar és a szeretet bolygójával áll kedvezőtlen helyzetben. Sok szeretet adása a növényekre is nagy hatással van. Nem véletlen, hogy a szeretetlen környezetben a növények is meghalnak.

Április 27-28-29-én a Hold a Rak jegyben áll, ahol nagyon jól érzi magát. Főleg a levelek gyűjtésének van az ideje. Felszedhetjük, vagy tépegethetjük a salátát, ősszel vetett spenót és sóska levelet begyűjthetjük. Április 30, május 1-2 reggel 6 óráig vethetünk napraforgót, napvirágot, amit záporvirágnak is hívnak. Tudományos neve: Helianthemum. Ekkor a Hold a tüzes Oroszlán jegyben jár, ami minden tüzes növény vetésének kedvező. Például: csilifélék vetése.

Május 2-a reggeltől, 4-e 8 óráig a petrezselyem gyökere egyre erősödik. Akinek nem sikerült a vetése, újrakezdheti ebben az időpontban, mert a Hold a Szűzben jár. Haladunk a telihold felé, ezért a növények vízfelvevő képessége egyre nő. Május 4-e reggeltől, 6-a reggelig elkezdenek virágozni és lassan érni a szabadföldi eprek is. Az eper  vénuszi gyümölcs és gyógynövény! is egyben. Nagyon sok locsolásra van szükségük ez idő alatt, mert a Hold gátolt, elnyomott állapotban van. Ez hatással lehet az alvásunkra is, ami a Hold szimbóluma alá tartozik. Május 7-én 12 órakor Telihold. Minden növény vízfelvevő képessége nagyra nő, az ember érzelmi állapota felerősödik. Műtétek kevéssé ajánlottak. A Skorpióban lévő telihold kihozhatja belőlünk a haragot, agressziót. Vízöntőben álló Mars mutatja a lázadás belső igényét bennünk. Ekkor pihenjünk, kevéssé kertészkedjünk, mert ez a nap inkább a gyomirtásra, vagy favágásra alkalmas.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük