Asztrológia a kertben – május vége június eleje

2020. 05. 22-én 18:39-kor Újhold. Ilyenkor a növények nehezen veszik fel a vizet, mert a szárazság ideje van, amit az asztrológia is mutat. Az Ikrek jegyben járó Nap is növeli a szárazságot, mert a mozgás és a szél ideje érkezett el. Május 21-22-én még vethetünk gumós növényeket: cékla, ültethetünk zellert, petrezselymet, pasztinákot, mert a Bika (Föld) jegyben álló Hold segíti a növekedésüket. Sokat kell locsolni a veteményeket a szél és a szárazság miatt, akár naponta kétszer is. Az Újhold után lassan elkezdenek virágozni a természetesen ültetett, vetett dísznövények, mint dália, körömvirág. A fűszer és gyógynövények közül az orvosi zsálya, kakukkfű is elkezdi virágzását. A szegfűk szépsége most teljes! A díszpipacs, szarkaláb pompázni kezd. A korai futórózsák, vadrózsák szépségét  is magunkba kell fogadni, mert a sok félelem miatt szükségünk van a feltöltődésre. A gyomirtóknak tudható be, hogy a mezei pipacs területe egyre szűkül, így a haszonnövények pl. repce szépsége bűvöli el a fotósokat, akár dombtetőről, akár drónról. Az étkezési mák is behúzódott az intenzíven termesztett növények közé. A kiskertben érdemes vetni pár sort, mert díszértéke is nagy. A februárban vetett mák hamarosan virágzásba kezd.

A virágzás ideje alatt elkezdhetjük gyűjteni a korai körömvirág szirmait, jó kenőcsöket készíthetünk belőle. A vízhiányos állapot miatt a kerti rózsákat erősen károsítja a tetű, ezért szappanos, alkoholos lemosással segíthetünk megszabadulni tőlük. A kiskertekben kevéssé ajánlatos a komoly vegyszer használata, mert a hétpettyas katica, amely a tetűk nagy ellensége veszélyeztetett miattuk. „A harlekin katica is hasznos, de erősen terjed, szinte inváziós mértékben szorítja ki az őshonos hétpettyesűket. A harlekinkatica kiváló ragadozó, ráadásul nagyon falánk rovar. Elsősorban levéltetvekkel, pajzstetvekkel táplálkozik. Épp a fák lombkoronájában él, mint a kétpettyes hazai katica, így nem csak táplálékában, hanem életterében is kiszorítja, elűzi a hazai katicákat. Ha pedig nem talál elég tetűt a táplálkozásához, a hétpettyes és kétpettyes katicák tojásaival és lárváival is megtömi a bendőjét.  harlekinkatica minden “rosszaságától” függetlenül kedves kis rovar, a hazai katicákhoz hasonlóan felmászik az ember ujjára, de vigyázat, haraphat! Valahogy ősszel keresi az emberi kapcsolatot (és a fűtött lakások melegét), így a házak közelében rajzik, gyakran ellepi a szobákat a nyitott ablakon keresztül. Akár milyen erélyesen terjed a hazai katicák rovására, ne felejtsük el, hogy a harlekinkatica is gyéríti a káros rovarokat, tetveket, sőt az őshonos katicáknál még sokkal több kártékony rovart fal fel.”

Május 24-én a Merkúr bolygó együtt áll a növekvő Holddal, ezért nagy szélre kell számítani. Ez az együttállás kapcsolatban van a nagy változásokat jelző bolygó-hasonlatokkal. Az öntözés a kiskertekben SOSEM MARADHAT EL!

Egész idei évben és a jövő év elején is a „lassú”, nagy és alapvető változásokat mutató bolygók jelzik az erős és gyakori szeleket, gyakoribb ciklon keletkezéseket.

Május 25-26-án a spenót, saláta, sóska levélzöldségek gyűjtésének az ideje érkezett el, a Hold a vízjegyű Rákban jár. Ilyenkor feszesebbek a levelek. Május 26-27-28-án Oszlánban járó Hold idején az epreket, szamócákat szüreteljük, gyümölcsnapok ezek. Május 30-31-én elkezdődik a korán virágzó növények magjainak, virághagymák gyűjtésének, felszedésének az ideje, a Hold a Szűzben jár. Június 1-2-án még vethetünk virágmagvakat. A kukacvirág vagy porcsinrózsa szereti a meleg földet. Június 3-4-én a Hold a Skorpióban jár. A csípős menták szedésének ideje érkezett el. Minden gyógynövény levele a virágzásig a leghatásosabb. A dió levelét se felejtsük ki! A zölddió és dióburok is kitűnő, gyógyhatású segítőink. Méregtelenítő, tisztító hatású, külsőleg a hajra, belsőleg a belekre.

2020. június 5. 21: 12-kor Telihold van a Nyilas jegyben. A gyümölcsöknek ezen a napon különösen nagy tápértéke, erősítő hatása van’

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük