Eső után, eső előtt – május közepén

Eső után minden gyep nagyra nő, így elérkezett a hetes- kéthetes fűnyírás időszaka. Mit tegyünk a fűkaszálékkal, ami sok gyomnövényt is tartalmaz? Sok ember „szemétnek” hívja a kerti hulladékot, ezért zöldhulladék-szállítás keretében gyakorlatilag elszállíttatja kertjükből a napsugár és a termőföld által termelt értékes alapanyagot.

Mire használhatjuk a lekaszált füvet? 

Kerti komposztot készíthetünk. Erre a célra a kertben található valamennyi szerves hulladékanyag jól felhasználható. Jelöljünk ki a komposztkészítés céljára a kert egyik sarkában egy lehetőleg árnyékos helyet. Itt halmozzuk össze a gyümölcsfák zöldválogatásakor nyert nyesedéket, a zöldborsó és zöldbab szárát, a fel nem magzott gyomnövényeket, a lekaszált füvet, a konyhai és az egyéb szerves hulladékot. A főtt hulladéknak nincsen éltető hatása! A szerves anyagot rétegesen rakjuk össze. Minél vegyesebb az alapanyag, annál gyorsabb a bomlási folyamat. A száraz és nedves alapanyagokat váltva helyezzük el benne!

A zöldtrágyázás valamilyen módjára nagyobb gyümölcsöskertekben kerülhet sor. Azokban a kertekben, ahol a gyümölcsfák alatt gyep van, célszerű a gyepet gyakran kaszálni, és az így nyert füvet a fák tövében az ásott talajrészen felhalmozni. A kaszálék az eső kilúgozó hatására fokozatosan elbomlik, de addig is megakadályozza a fa törzse körül levő terület elgyomosodását. Ugyanez a helyzet az ágyások sorközei esetén is, ahová folyamatosan tehetjük a füvet, melynek hatására tápláljuk a földben lévő milliónyi életet, hasznos gombák fonadékát, gilisztákat, bogarakat.

 

Levéltetű invázió elérkezett

 

Mikor hasznosak és mikor válnak kártevővé?

Ha a természet egyensúlya valamilyen okból felborul, elszaporodnak a számunkra nemkívánatos élőlények ilyenkor beszélünk kártevőkről. A cél tehát a természet egyensúlyának a fenntartása.

Ne pusztítsuk el a hasznos rovarokat is a kártékonyak miatt! A hangya és tetű vegyszeres irtása helyett érdemes az ellenségeiknek helyet adni, becsalogatni.

A képen a katicabogár különféle állapota látható.

Fülbemászók. Rejtett életmódot élnek, rossz hírük ellenére nem károsak, tömegesen pusztítják a levéltetveket. Ha virágcserépbe forgácsot vagy szalmát teszünk, ebbe belemásznak, és így odahelyezhetjük mindig, ahol a levéltetű veszély van.

Pókok. Megtizedelik a legyeket, szúnyogokat, de egyéb kártevő rovarokat is.

Közismertebb hasznos rovarok még:

Lebegőlegyek. Fekete-sárga mintázatuk miatt darazsakra emlékeztetnek. Lárváik a tetvek ezreit falják fel. A fejlett lebegőlégy a tojásait a tetűkolóniák közepébe rakja. Ezeket a hasznos rovarokat büdöskével, sarkantyúval, körömvirággal csalogathatjuk kertünkbe.

Fátyolkák. Tetűoroszlánoknak is nevezik őket, mivel lárváik csillapíthatatlan tetűfogyasztók. Elszaporodásukat elősegíthetjük fátyolkaszállások kihelyezésével.

(http://www.bekesibio.hu/2009/01/hasznos-segitotarsak-a-kertben-%E2%80%93-2-resz/)

A futóbogarak, futrinkák, imádkozó sáskák mind hasznos segítő társaink a kártevők elleni védekezésben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük