Asztrológia a kertben – utolsó kertimunkák

2020. november 2.-án 11 órakora Hold átment az Ikrek jegybe. Ez levegős jegy, ami a virágokról szól. Ültethetünk kertünkbe szép krizantémokat, amelyek a fagyok előtt még növelik, kielégítik a szépség iránti vágyunkat. Sok különleges fajta található, a tömötten gömbölyűtől egészen a margarétához hasonlóhoz. A színek változatossága is nagy. A megszokott nagyvirágú fehér „temetővirág” mellett létezik rózsaszín, bordó, lila, sárga és cirmos összes változata.

Kevesen tudják, hogy a krizantém gyógynövény, virágának teája a népi gyógyászatban elismerten vérnyomás-és gyulladáscsökkentő hatású. Meghűléses betegségek, emésztési problémák, fejfájás esetén is javallott az alkalmazása, ezenkívül a máj egészségének védelmét is szolgálja. Külsőleg alkalmazva szemgyulladás enyhítésére is használták. A gasztronómiában előszeretettel használják saláták ízesítésére a koronás margitvirág (Glebionis coronaria, korábbi nevén Chrysanthemum coronarium) kesernyés-fanyar ízű szirmait, melyek C-vitaminban, kalciumban, káliumban és nátriumban gazdagok. A kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum morifolium) a kesernyés-csípős levelét, de még a gyökerét is fogyasztották, virágát köretekhez, salátákhoz, húsok ízesítéséhez alkalmazzák. Japánban a Shungiku névre hallgató ehető krizantém levelét egyperces forró vizes áztatás után használják fel kulináris célokra. (agroforum.hu)

Ilyenkor, csökkenő Hold idején végezhetünk tisztító kúrákat, melynek most, Skorpió Nap idején van a legjobb hatása. A Skorpió jegy jó megélése az ELENGEDÉS. Elengedünk minden felesleget, károsat a testünkből és a lelkünkből egyaránt.

Az utolsó kerti munkák közé tartozik a kert ágyásainak a fellazítása, trágyázás. Ha tehetjük, takarjuk az ágyásokat és a gyomtalanított termő területeket fűkaszálékkal, aprított őszi levelekkel. Ez elősegíti a talajban lévő sok élőlény téli szaporodását, mellyel az gazdagabbá, élettelivé válik. Csak életteli talajban terem számunkra VALÓDI ÉLELEM. A giliszták a tél folyamán a talajban lévő fás korhadékban fészkelnek, élik túl a téli fagyot. A korhadt szerves anyag meleget termel a sok élőlény számára. A talaj „szokásos” fertőtlenítése elpusztítja a számunkra hasznos élő szervezetek egy részét. A steril talaj élettelenné válik!

November 4.-én a Hold átlép a Rák termékeny jegyébe, ahol uralkodik. Ilyenkor vethetjük el a saláta magokat, amelyek még idén kihajtanak. Ez a levélzöldségek ideje.

November 7.-én a Hold az Oroszlán tüzes jegyébe lép. Gyümölcsszedés ideje van. Ekkor szedhetjük a naspolyát, amely utóérő, ezért papírdobozokba téve továbbérik a hűvösebb helyen. Várhatók már kisebb fagyok, ezért a borsó, gyökérzöldségek, hagymák 

vetésének utolsó ideje: November 7- 9.-ig terjed. A Hold ekkor az Oroszlán jegyben jár.

A gyökérzöldségek sorközeibe ültethetjük a dughagymákat, 5-10 centiméteres távolságokra. Az őszi vetés azért előnyös a hagyma esetében, mert így már március végén-áprilisban szedhetjük zöldhagymaként, ráadásul nagyobb termésre is számíthatunk.

9-11-én a Hold a Szűz jegybe lépve kezdhetjük a gyökérzöldségek felszedését.

November 11-13 a Mérleg jegyben jár a Hold. A rózsák, fügék, krizantémok fagyérzékeny növények első téliesítésének van az ideje. Idősebb rózsát csak akkor takarunk, ha különleges, például Damaszkuszi rózsa, mely melegigényes.

A takarást érdemes fokozatosan megtenni.

A növények sokkal több hideget elviselnek, mint amit mi gondolunk! Először csak egy kevés fűkaszálékkal takarjuk őket, majd decemberben, a hőmérséklettől függően növeljük a takarást egy kevés falevéllel. Ne vitessük el az ősszel lehullott leveleket! Tartsuk meg őket takarónak a hideg januári időszakra készülve. Legjobb takaró a falevél és az ágak kombinációja.

2020. november 15-én reggel a Hold együttáll a Nappal a Skorpió jegyben. A nehézségek, bajok, bánatok elengedésének a legjobb ideje. Vegyük lazán a kerti munkákat! Hallgassunk a belső megérzéseinkre! Amelyik ápolási módszer, vagy növény nem szimpatikus számunkra, azt ne kövessük, bátran dobjuk a komposztra a „nemszeretem” növényt.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük