Asztrológia a kertben – nyár derekán

Telihold volt július 5-én, a Hold a Bakban a kemény munkáról szólt. Nem kell a kertben keményen dolgozni, hanem legyen az számunkra örömforrás. A gyomok visszaszorítására nagyon jó módszer a mulcsozás. Ezt legkönnyebben fűkaszálék takarással érhetjük el. Vigyázzunk, hogy a friss fű ne érje a növényeinket, mert bomlása során hőt termel, ezzel sokkos állapotba hozhatjuk a meleg miatt is túlterhelt növényt. Nem baj, ha a kertünk nem gyommentes! Ők is a természet részei. Ha sokat mozgatjuk a talajt, akkor a mélyben lévő gyommagvak könnyen kicsíráznak. Forgatás nélkül, ásóvillával lazítsuk a talajt, ha az szükségessé válik!

Július 6-án is a Bakban áll a Hold. Ez jó időszak a tervezésre. A gyümölcs és zöldségtermés felhasználását tervezzük meg! Befőzés vagy fagyasztás, esetleg friss fogyasztás mellett dönthetünk. Ha valamiből sok van ajándékozzuk el a szomszédoknak! Ez a legjobb kapcsolatépítés.

Július 6-án déltől már a Vízöntő rebellis, zseniális jegyében jár a Hold, július 7-én, 8-án is ott marad. Újítsunk valamit a kertben! A megfelelő vetésforgót is kövessük! A többszöri vetés és ültetés ugyanazon helyen növeli a betegségek kockázatát. Minden növényfajta más és más élőlények segítségét aktiválja. A pillangósok, mint a borsó is nitrogént gyűjtő élőlényeket serkenti. A burgonya és a paradicsom nem szeretik egymás társaságát. Egyedül a saláta az, amely minden növényt elvisel. A növények is gyakran szeretik egymás társaságát. A föld alatt, a gyökereken keresztül is kommunikálnak egymással, riadót fújnak egy- egy kártevő esetén. Most, a növekvő Hold idején a felszín feletti növényi részek fejlődnek a legjobban. Adjunk a paradicsomnak kálciumot a csúcsrothadás megakadályozására. Permetezzünk hígított tejjel! Jótékonyan védi a növényt a szívogatóktól. A föld feletti termések most sok tápanyagot tartalmaznak.

Július 9-10-11-én a Hold a Halak jegyben jár. Ilyenkor nagy a növények jótékony víztartalma, amely klorofill mellett keletkezik. Ezt „zöldvér” tápanyagnak is nevezik, mert a klorofill erősít, segíti a vér és azon keresztül az egész szervezet méregtelenítő tevékenységét.

Most éli boldog életét az Új-zélandi spenót

„A mi spenótunkhoz hasonlóan az új-zélandi spenót is egyéves növény, felhasználása megegyezik a közönséges spenótéval. Valamiben azonban mégiscsak különbözik tőle: termesztésének jelentőségét az adja, hogy a nyári szárazságban is egyszerűen és biztonságosan megtermeszthető, míg a mi spenótunk nem bírja a meleget, nyáron felmagzik. Ezzel szemben tengerparti névrokona 25°C-on érzi igazán otthon magát, főleg, ha nitrogénban dús talajon termesztjük, és rendszeres öntözéssel ösztönözzük növekedését. A talaj iránt egyébként különösebben nem igényes, a hideget azonban nem tűri: már 0°C körüli hőmérsékleten elfagy. Szerencse, hogy a szabad földön elhullott magjai jól áttelelnek, és tavasszal kikelnek. A laikus szemlélők ezért évelő növénynek vélik. „(balintgazda.hu)

Július 12-én fél hatkor a Hold belép a Kos jegybe. Itt nem érzi jól magát, mert a Hold analógia vizes jellege tűzbe kerül. Gyakran felforr az emberek „agyvize” is, erőszakossá, türelmetlenekké válnak. Ekkor a locsoláson kívül nem javasolom a kertészkedést. 

Július 14- én a szépséget szerető Bika jegybe lépve a virágaink gondozása kezdődhet el. Az elvirágzott részeket csípjük le pl. muskátlikról, körömvirágról, büdöskéről. Magot is foghatunk róluk. A kardvirágok lassan elnyílnak, a bíbor kasvirág (echinacea) bontja a szirmait. Utóbbi gyökeréből alkoholos kivonással készül az egyik legjobb immunerősítő készítmény.

július 16-17-18-án az Ikrek jegyben áll a Hold. Ilyenkor a növényekről való  ismeretszerzés a legjobb tevékenység. A közösségi hálón kitűnő módszereket, ötleteket találhatunk a növényvédelemről, gondozásról, új növényfajokról.

Manapság nagy változás az éghajlatunk megváltozása. Szokásos európai spenót helyet vessünk új-zélandi spenótot. A gyümölcstermő fák is gyakran nem bírják az éghajlatunkat. Például a szerbiai Cacanska Lepotica szilva. Az örökzöld hamisciprus, tuja gyakran szenved a kevés csapadék miatt.

Július 19-20-a a Rák gondoskodó jegyében áll a Hold. Ekkor különösen hatékony, ha a gyermekeinket, unokáinkat megismertetjük a növények életéről, velük való együttélésről, szeretetéről. Ne felejtkezzünk el a vadon élő növényekről sem! Vigyük ki őket a természetbe! A tavak mentén, nyaralás alatt sok szépséget felfedezhetünk a magunk számára is.

A civilizáció mellett a természettel való találkozással okozhatunk számukra a legnagyobb örömet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük