Asztrológia a kertben- Őszi tennivalók

A telihold október elsején a Kos jegyben állt, szemben a Mérleg nappal. Október 3.-a délutánig tartózkodik a jegyben. Tüzes, harcias jegy a Kos felforralja a Hold érzelemmel teli tartalmát. Nagy indító erővel rendelkezik a Kos, ezért indítsuk el a gyümölcs és zöldségfeldolgozás utolsó rohamát.

A növekvő Hold idején a föld felett növő terményeket takarítsuk be. A szőlőszüret ideje van.

A kiskertben is feldolgozhatjuk az étkezés és ajándékozás után megmaradt gyümölcsöt. A szedés, bogyózás, darálás és préselés után egy kevés hőkezeléssel eltehetjük télire a finom nedűt. A borkészítés komoly tudomány és sok ismeret, gyakorlat, nem olcsó eszközök szükségesek hozzá. 

Október 3-4-5-6-a délelőtt a Hold földi jókat szerető Bika jegyben jár. A Bika jegy élvezetet szerető jegy, amit érdemes nekünk is megtapasztalni.

A kert legyen örömforrás! Tálaljuk magunknak, barátainknak a legfinomabb ételeket, italokat! Nevessünk, örüljünk az élet minden apró örömének!

Október 6-7-8 szóljon a kapcsolatépítésről! Ha az időjárás engedi, menjünk a szabad levegőre, egy kis sétára a barátainkkal, beszélgessünk a szomszédainkkal! A kerti munka hamarosan a levelek söprögetéséből állhat. A gyökérzöldségek még nőnek. Hagyjuk őket a talajban minél tovább!

A fűszerpaprika paprika szedésének az ideje a déli országrészekben elkezdődhet. „Ha leszedtük a paprikát, következhet a klasszikus cérnára, zsinórra fűzés, miután szellős, száraz, meleg helyre kiakasztva tovább szárítjuk. A legkisebb romlási veszteség és a legjobb minőség így érhető el. Amikor a paprika az utóérlelés során kissé megtöpped, csörgősre szárad, ideje kicsumáznunk. Törjük le a csöveket a szárról – a paprikamag mehet az őrleménybe, de a szár és a csuma nem. Miért kell a mag az őrleménybe? Hogy a benne található olaj kihozza a még élénkebb színt. Az őrlés során össze kell törni, átrostálni, a nagyobb darabokat újból törni, majd leőrölni a paprikát. Ezután pihentetni kell, hogy kihűljön. Ha melegen zacskózzuk, dobozoljuk be, keserűvé válik. Miután kellően lehűlt, száraz, sötét, légmentes helyen tároljuk, hogy ne érintkezzen a napfénnyel és a levegővel.”

(Balog Nóra, a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa”)

Október 8-án este a Hold már a saját jegyében, a Rákban jár. Családi kapcsolatok erősítésének ideje van. Lepjük meg szeretteinket saját készítésű lekvárral, paradicsom sűrítménnyel, befőttel, szőlővel. Mivel a Rák vízjegy, ezért levelekre van a legnagyobb hatással, ezért a káposztafélék betakarításának van ideje. A káposztafélék őszi betakarítása egybe esik a szőlő szürettel. Ilyenkor szokás musttal ízesített szüreti káposztát készíteni. A hosszú tenyészidejű, kései káposztaféléket késő őszig szüretelhetjük.

A káposztafélék hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és rostanyagokban gazdagok. Az első évben a fejet, a második évben a magszárat, illetve becőtermést fejleszt. Virágjuk a keresztesvirágúakra jellemzően két pár keresztben álló szirom-, illetve csészelevélből áll, és sátorozó fürtöt alkot. Minden normál kerti talajon termelhetők. Ültethetjük korán lekerülő zöldségfélék, zöldborsó, korai burgonya, spenót, saláta után. A legtöbb egészséget javító tisztítókúrában van káposzta-kúra. RENDKÍVÜL EGÉSZSÉGES zöldség, ÉLJÜNK VELE minél többet!

Október 11-12-13-a reggel a Hold a tüzes Oroszlánban jár. A napraforgó valódi betakarításának az ideje van. A vegyszer nélküli mag az egészséges számunkra. Ha van helyünk mindig vessünk, neveljünk az Oroszlán jegy legtipikusabb haszonnövényét! Az évelő és egynyári  Napvirágok borús időjárás esetén is elhozzák számunkra az áhított fényt.

Október 13-14-15 reggel a Hold a szorgalmas Szűz jegyében jár. A megfelelő méretű gyökérzöldségek  felszedésének az ideje van. Ha tehetjük, csak az éppen szükséges mennyiséget szedjük fel, mert tárolásuk elég körülményes a mai világban. A fagyasztó kapacitása is véges lehet. Megfelelő teleltetése – hőmérséklet, páratartalom, rágcsálómentesítés – nem könnyű feladat.

Október 16-án, 20:38 perckor Újhold a Mérleg jegyében. Ekkor a belső egyensúlyunk visszaállításának van az ideje. A mostani terhelt, zavaros világban erre mindenkinek szüksége van.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük